Een dag bij…

Vanaf 07.30u worden de kinderen gebracht. De overdracht vindt plaats. Er wordt verteld of er nog ergens rekening mee gehouden moet worden en andere nuttige informatie wordt uitgewisseld. Dan gaan de mama´s en papa's naar hun werk en gaan de kindertjes lekker vrij spelen. Als een doerakje niet ontbeten heeft, dan kan hij/ zij nog even aan tafel gezet worden met een broodje.

Tot 09.30u mogen de jongens en meisjes lekker spelen. Vaak heb ik zelf al wat speelgoed klaargezet. Zo hebben we oa een bak vol met autootjes, megablocks of duplo. Er is genoeg. Om de zoveel dagen wordt het speelgoed gewisseld.
Eigenlijk zijn ze altijd tevreden met alles wat er staat, maar wanneer er iemand aangeeft liever even met bijvoorbeeld een pop te spelen, dan ben ik daar niet zo moeilijk in, en halen we gewoon de poppen tevoorschijn.
Ze kunnen ook kiezen om lekker een puzzeltje te gaan doen of kleien aan de eettafel.

Om 09.30u maak ik het fruit klaar, rond 09.45u zitten we dan met z’n alle aan tafel. Iedereen krijg een bakje waar ongeveer 3 tot 5 soorten fruit in liggen.

Om 10.15u mogen ze van mij even televisie kijken. Momenteel heb ik kindertjes die helemaal weg zijn van Barbapapa en Dora. Maar er is genoeg andere keuze. We hebben ook lange K3 en Cars- tijden gekend. Dan werd er elke dag weer hetzelfde filmpje gekeken.

Van 10.45u tot 11.45u ondernemen we gezamenlijk een binnenactiviteit (dat kan bijvoorbeeld dansen, knutselen of muziek maken zijn) of we gaan lekker naar buiten. Sommige activiteiten duren niet zo lang hoor! De concentratie van kindertjes is bij verven bijvoorbeeld veel langer dan bij muziek maken. Dat is helemaal niet erg, daarna kan er weer vrij gespeeld worden.

Vanaf 11.45u ga ik de keuken in om de lunch voor te bereiden.

Om 12.00u gaan we een boterham eten. De eerste boterham is met kaas of worst (-soorten) en daarna mogen ze een boterham of cracker met zoet.

Van 13.00u tot 15.00u doen de kleintjes een middagslaapje.
De al wat oudere kinderen die opblijven hebben aandacht van mij en gaan we bijvoorbeeld een spelletje doen. Ook motiveer ik ze om alleen te kunnen spelen. Eventueel mogen ze nog eventjes televisie kijken.

Tussen 15.00u en 15.30u wordt iedereen weer wakker. Nadat iedereen rustig wakker is geworden, ieder op zijn eigen manier, is het tijd voor limonade en een tussendoortje.

Van 15.45u tot 17.00u mogen de jongens en meisjes vrij spelen, we doen een activiteit, of gaan we naar buiten, lekker naar het speeltuintje.

Om 17.00u gaan we opruimen, iedereen moet meehelpen, en krijgt complimentjes als ze hun best doen. Als alles weer een beetje netjes is, dan gaan we alvast onze schoenen aandoen.

De kindertjes die om 17.30u nog niet zijn opgehaald, kunnen nog even een puzzeltje doen, of een verhaaltje lezen.

Natuurlijk is dit een ruime schets van de dagindeling. Zo ziet de dagindeling van een baby er natuurlijk anders uit. De dagen dat we een uitje ondernemen, zijn ook heel anders ingedeeld. Ook wijkt de lente-zomer indeling wat af van de herfst-winter indeling, omdat we met kou en regen natuurlijk niet naar buiten gaan.